Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев зове кабинета да отмени разрешението за частна детска болница в София

Политика

Радев зове кабинета да отмени разрешението за частна детска болница в София

Радев зове кабинета да отмени разрешението за частна детска болница в София - Tribune.bg
Снимка:

„Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес“. Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев.

Според него, по време на служебните правителства, за които носил отговорност като президент, били отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване.

„Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, твърди Радев. Факт е обаче, че болницата липсва.

„С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, завършва президентът.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети